Lesfilm ‘Nieuws’ groep 7 en 8

De online lesfilm over ‘nieuws’ is sprankelend en spraakmakend en door de makers van Het Klokhuis ontwikkeld. De film wordt geleverd met een docentenhandleiding en werkbladen voor leerlingen met inspirerende werkvormen. Deze lesfilm bestaat uit vier hoofdstukken en leert de leerlingen op een leuke en vlotte manier alle ins en out over het nieuws. Hoe wordt nieuws gemaakt? Welke nieuws media zijn er? Hoe gaat een journalist te werk? 


Bekijk hieronder de trailer!


Opbouw van de les

De les over nieuws is gegoten in de vorm van een televisiejournaal “Mediavaardig nieuws”. De nieuwslezer legt verschillende aspecten van nieuws uit. Deze uitleg wordt afgewisseld met infographics. Door de inhoud aan beeld te koppelen wordt het beter opgenomen door de leerlingen. De informatie in de film en de verwerkingsvormen zijn vooral gericht op het vergroten van de informatievaardigheden van leerlingen, maar voldoet aan alle mediawijsheidcompetenties. De lesfilm is een op zichzelf staande les, maar kan ook heel goed gebruikt worden als voorbereiding op een creatieve workshop waarbij leerlingen zelf een nieuwsitem gaan produceren.

De vier hoofdstukken zijn:

  1. Wat is nieuws?
  2. Waarom is iets nieuws?
  3. Hoe wordt nieuws gemaakt?
  4. Jij en het nieuws…

Na elk hoofdstuk volgt een verwerkingsopdracht op het werkblad, waarin de geleerde stof uit de film aan bod komt. Er is gekozen voor verschillende werkvormen en soorten opdrachten variërend van individueel, groepsopdrachten, doe- en denkopdrachten. Door de uitgebreide docentenhandleiding is deze les zowel door een mediacoach als door een leerkracht uit te voeren! Verder staan er tips in voor verdiepingsopdrachten en links naar interessant materiaal op internet.

workshop lesfilmmediawijsheid nieuws

Benodigdheden

  • 1 digibord met geluid en internet verbinding
  • Docentenhandleiding (meegeleverd)
  • Werkbladen voor leerlingen (meegeleverd)


Duur

De lesfilm is flexibel in te zetten in de klas. De les kan in zijn geheel gegeven worden of in 4 stukken worden opgedeeld. Afhankelijk van wat bij u op school het beste past.

Een complete les – 90 minuten. De 4 hoofdstukken met bijbehorende verwerkingsopdrachten worden klassikaal als 1 les gegeven.
Vier korte lessen: 10 – 30 minuten per les (varieert per hoofdstuk). Elk hoofdstuk met bij behorende verwerkingsopdracht wordt als aparte korte les gegeven.

Docentenhandleiding
Bij deze lesfilm hoort een uitgebreide handreiking en een werkblad, klik hier om de handleiding en het werkblad te downloaden.

 

Bestellen
De licentie voor de lesfilm is hier te bestellen bij Spelpartnership.nl (externe link)*.

De licentie wordt verstrekt op Brin-nummer, U kunt het Brin-nummer bijvoegen bij uw bestelling of later opgeven.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes